Kickboksen

Kickboksen "Japanse stijl"

Het Kickboksen kent zijn oorsprong zowel in de Verenigde Staten als in Japan. In de VS werden vanaf eind jaren vijftig al diverse karate toernooien georganiseerd. Het traditionele karate ging over in semi-contact en in 1970 vocht de bekende Amerikaanse vechter Joe Lewis zijn eerste karate wedstrijd met bokhandschoenen. Een verslaggever noemde het American Kickboxing en daarmee was de eerste stap gezet naar een wereldwijde organisatie die later het Amerikaanse kickboksen verder formaliseerde in de World Karate Association.

In 1963 werden Japanse karateka’s uitgedaagd om het op te nemen tegen de Thais op hun Muay Thai regels. Geen karatestijl geen deze uitdaging aan, anders dan Mas Oyama, oprichter van het Kyokushin Kai karate. Hij zond onder leiding van zijn toptrainer Kenji Kurosaki (the Devil Teacher) 3 vechters van de Oyama dojo uit naar Thailand. De Thais waren onder de indruk van de sterke Japanse vechters en wisten zelfs twee Thaise kampioenen te verslaan.

Kenji Kurosaki opende in 1976 zelfstandig de meest indrukwekkende kickboxing gym in Japan en noemde het Mejiro Gym. Deze naam werd later veranderd in “Kurosaki Dojo” omdat hij de naam overdroeg aan zijn Nederlandse leerling Jan Plas (R.I.P.), later wellicht een van de beste trainers van het Nederlandse Kickboksen die vele grote kampioenen voortbracht met zijn Amsterdamse Meijo Gym. Kenji Kurosaki trainde vele grote kampioenen, de bekendste is misschien wel Toshio Fujiwara, de eerste Japanner die in 1978 in Thailand als niet Thai wereldkampioen wist te worden in haar 500 jaar historie van het Muay Thai.

kickboksen 1

Praktijk

In de praktijk betekent dit dat er nagenoeg een identieke overeenkomst is met de Muay Thai vechtstijl met dit verschil dat er bij het Japanse Kickboksen lage worpen zijn toegestaan. Door het ontstaan van de vele verschillende bonden bestaan er verschillende regels tijdens kickboks- en thaibokswedstrijden .

Waarom Kickboksen bij Dojo Hokori Meiyo?

Kickboksen is bij uitstek een sportvorm die geschikt is voor het leren kennen van jezelf, ontwikkelen van zelfvertrouwen, weerbaarheid, normen en waarden zoals discipline en weder respect (voor jezelf en de ander), kweken van doorzettingsvermogen en mentaliteit. In het bijzonder deze laatste ingrediënten vormen het fundament van een gezonde sporter die naast zijn sport een positieve impuls aan de maatschappij kan geven.

De trainingen zijn zwaar en omdat er ook veel doorzettingsvermogen gevraagd wordt, vindt er ook een mentale training plaats die het zelfvertrouwen enorm kan vergroten en zorgt voor een versterking van het karakter. Jongeren kunnen hun energie, eventuele stress en agressie op een gezonde manier kwijt in een gedisciplineerde omgeving waar de Japanse dojo etiquette de boventoon voert.

Er wordt binnen onze dojo conform de etiquette van de Japanse vechtkunst gehandeld en in eenzelfde vaste tenues getraind.

kickboksen 2
Scroll Up